loader

İşitme Cihazı Kullanımı

Sayın işitme cihazı kullanıcısı, bu sayfa, işitme cihazını tanımanız, daha iyi faydalanmanız ve rahat kullanmanız amacıyla düzenlenmiştir.

Lütfen cihazınızı talimatlara uygun kullanınız. Anlaşılmayan konularda ya da daha fazla bilgi için işitme cihazı uzmanınıza ya da bu kitapçıkta yer alan teknik servislere başvurabilirsiniz.

Kulağımız en önemli duyu organlarımızdan biridir. Öğrenme sürecimiz duyduklarımıza anlam vererek ve duyduklarımızı tanıyarak başlar. Çevredeki sesleri tekrarlayarak öğreniriz. Bu sebeple, özellikle çocuklarda erken konuşmayı öğrenme açısından sağlıklı işitme çok önemlidir.

İşitme kaybı, insanlann sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkilemektedir. İşitme kaybı olan bireyler, dost sohbetlerine katılamama, grupça yapılan aktivitelerden uzak durma, anlayamadığı için yalnız kalmayı tercih etme ve bahaneler yaratma eğilimindedirler.Bu da daha stresli ve sinirli olmalarına neden olabilir. Sıklıkla karşılaşılan durumlar televizyon/radyo sesini çok açma, bağırarak konuşma, karşı tarafın kısık sesle konuşmasını bahane etme ve içinde bulunulan durumu kabul etmeme şeklindedir.

İşte bu nedenlerden dolayı işitme cihazı kullanmak önemlidir.

Audio Service İşitme Cihazları sizin işitme kaybınıza en uygun çözümler için yüksek teknoloji kullanarak işitme cihazları üretmektedir.

Güvenlik Bilgileri

İşitme cihazından en iyi şekilde faydalanmak için size verilen önerilere ve bu kitapçıkta açıklanan talimatları uygulayın.

  1. İşitme cihazları, elektronik cihazlardır. Su, ter gibi sıvılar, jöle, toz gibi cihazın üzerini kaplayacak maddeler işitme cihazının çalışmasına engel olurlar. Bu ve bunun gibi etkenleri işitme cihazından uzak tutun.
  2. İşitme cihazı darbelerden etkilenir. Cihazınızı düşürmeyin, atmayın ya da özellikle çocukların uzanabileceği yerlere bırakmayın. Cihazınızı kullanmıyorsanız cihazla birlikte verilen kutusunda muhafaza edin.
  3. İşitme cihazınızı darbelerden, yüksek ısıdan, elektrik ve manyetik dalgalardan (mıknatıs) koruyun.
  4. İşitme cihazınızı MR, tomografi ve röntgen odalarında çalıştırmayın.
  5. Eğer kalp pili (pacemaker), manyetik ventil kullanıyorsanız mutlaka bununla ilgili uzman hekime danışın. İşitme cihazının yaydığı dalgalar kalp pilinin ve (pacemaker) manyetik ventilin çalışmasını etkileyebilir.
  6. logo
  7. İşitme cihazınızı, bu kitapçıkta açıklanan şekilde temizleyin herhangi bir sıvı ya da nemli bezle silmeyin. Temizleme ve nem almak için bu amaçlı üretilmiş temizleme ve nem alma ürünlerini kullanın.
  8. Cihazınızı saç kurutma makinası ile kurutmaya çalışmayın.
  9. İşitme cihazından daha iyi sonuç almak için mümkün olduğunca yüzyüze konuşun.
  10. İşitme cihazı işitme kaybınızı tedavi etmez, var olan işitme kalıntısından en iyi şekilde faydalanmak amacıyla kullanılır ve sadece kullandığınız sürece faydalanırsınız. Sürekli kullanım daha iyi verim almak için önemlidir.
  11. Çok yüksek ses duymak iyi duymak değildir. Kulağınızı yüksek seslerden koruyun.
  12. İşitme cihazında üretilen ses seviyesi yüksektir. Doğru ayarlanmadığı takdirde kulaklarınız için olumsuz etkide bulunur (Akustik travma). Ses seviyesini doğru ayarlayın.
  13. İşitme cihazınız sadece sizin kulağınıza uygun olarak ayarlanmıştır. Yüksek ses seviyesi geri dönüşü imkansız işitme kayıplarına neden olabileceğinden başkasına ait cihazı kullanmayın ve cihazınızı başkasına kullanım amaçlı vermeyin.
  14. İşitme cihazınızı alkollü ya da ıslak hiçbir şeyle silmeyin gerekirse sadece kuru bir mendille silebilirsiniz ya da bunun için özel üretilmiş temizlik malzemeleri kullanın. Bu ürünleri cihazı satın aldığınız merkezden temin edebilirsiniz
  15. logo
  16. İşitme cihazınızı sadece işitme cihazı pili ile kullanın, bunun dışındaki piller ebatları aynı olsa bile cihazınızı bozar ve cihazınızda geri dönüşü olmayan arızalara neden olur.
  17. Piller sağlığınız için zararlı olan maddeler içerir. Bu nedenle pillerin yutulması sakıncalıdır. Pilleri çocuklardan uzak tutunuz ve yutulduğu takdirde derhal bir doktor ya da hastaneye başvurun
  18. Piller çevreniz için de zararlı maddeler içerdiğinden eski pillerinizi çöpe atmayın ya da yakarak imha etmeyin. Boş pilleri atık pil kutularına bırakın ya da yetkili servisimize iade edin.
  19. Cihaz uzun süre kullanılmayacaksa pilleri cihazdan çıkarın. Akan pilleri derhal değiştirin.
  20. Pillerinizi sadece işitme cihazı satıcılarından temin edin. İşitme cihazınıza yeni pil kullanın.
  21. Pillerinizi serin ve kuru bir ortamda saklayın.
  22. Kulak kalıplarınız sadece size özeldir. Kesinlikle başkasının kullanmasına izin vermeyin.
  23. Kulak kalıplarınızı asla alkol ya da alkol türevi bir madde ile temizlemeyin. Bunun için üretilmiş özel temizlik maddeleri kullanın.
  24. Kulak kalıplarınızı kurulamak için saç kurutma makinası ya da bunun gibi ısı yayan bir cihazla kurutmaya çalışmayın. Kalıbınız deforme olabilir.
  25. logo

İşitme cihazı nedir ve nasıl çalışır?

İşitme cihazı, çevreden gelen seslerin şiddetlerini arttırarak işitme kaybı olan kulağın duyabileceği bir düzeye getiren elektronik cihazdır. Bir işitme cihazı genel olarak üç bölümden oluşur; mikrofon, amplifikatör, hoparlör. Mikrofon dışardan gelen sesleri elektronik sinyale çevirir; amplifikatör, mikrofondan gelen elektrik sinyallerini alır ve yükseltir; hoparlör, amplifikatörün yükselttiği elektrik sinyallerini ses enerjisine dönüştürür.

Ses yükselticiler bir işitme cihazı değildir ve işitme sağlıgına kalıcı hasarlar verebilir.

logo

İşitme Cihazı Seçimi

İşitme cihazlarına genel olarak bakıldığında dijital ve programlanabilir medikal cihazlardır.

Takılan bölgeye göre bakıldığında ise kulak arkası (BTE), kulak içi (CIC,CS,CT,ITE) ve hoperlörün kulak içinde bulunduğu kulak arkası cihazlar (RIC) olmak üzere üç gruptan oluşurlar.

Kişiye en uygun işitme cihazına karar vermek için çeşitli kriterler vardır.

Öncelikle kişinin işitme kaybının derecesi ve kaybın hangi frekanslarda yoğunlaştığı, cihaz tipine karar verme konusunda çok önemlidir. Kişinin konuşmaları anlama derecesi, yüksek sesten rahatsız olma eşiği, kulağındaki hastalık, kişinin sosyal yaşantısı, kullanabilirlik ve cihazdan beklentilerde cihaz seçimi konusundaki kriterlerdir.

İşitme kaybı tek kulakta mevcutsa sadece o kulakta işitme cihazı kullanmak yeterli olacaktır. Her iki kulakta işitme kaybı varsa, bu durumda işitme cihazı ile hangi kulaktan daha iyi sonuç alınıyorsa o kulakta işitme cihazı kullanması doğru olacaktır.

Ancak iki taraflı işitme kayıplarında önerilen uygulama her iki kulağın da cihazlanmasıdır. Bu özellikle çocuklarda ve yüksek derecede işitme kayıplarında daha faydalı sonuçlar vermektedir. Çünkü iki kulağın da cihazlanması daha düşük ses ile daha yüksek verim elde edilmesini sağlar. Kişiye yön tayini yapma imkanı sağlar.

Cihaza Alışma Süreci

İşitme cihazına alışma sürecinizin uzunluğu, yaşınıza işitme kaybınızın şekline, ne kadar süredir işitme kaybınızın bulunduğuna ve en önemlisi bir işitme cihazını ne kadar kullanmak istediğinize bağlıdır.

Cihazı kullanmaya başladığınız andan itibaren sabırlı olmalısınız ve kendinize zaman tanımalısınız. Alışma sürecinizde cihazınızdan aşırı derecede rahatsız olursanız 1-2 saatlik bir süre cihaz kullanımına ara verebilirsiniz. Ancak gün içinde cihaz kullandığınız toplam süreyi her gün arttırın. Bu alışma sürecinde size yardımcı olacaktır. Cihazınıza hemen alışmayı ve bu yeni yaşantınıza hemen ayak uydurmayı beklemeyin; alışma süreciniz 1 ile 1.5 ay arasında olacaktır. Ancak bu süreyi uzatmak ya da kısaltmak sizin elinizdedir.

Unutmayın ki, işitme cihazı kullanmaya ilk başladığınızda sadece duymak istediklerinizi değil, aynı zamanda unuttuğunuz sesleri de duyacaksınız. Çevredeki istenen ve istenmeyen tüm sesleri bir anda duymaya başlamak ilk zamanlarda sizi rahatsız edebilir.

Cihazın ses seviyesini ayarlarken kendi sesinizden rahatsız olmayacak kadar sesini açın.

İlk 3 Gün

  • Cihazınızı sadece evde kullanın.
  • Cihazınızı rahat duyabileceğiniz şekilde ayarlayın.
  • Evde dolaşırken mümkün olduğunca değişik sesleri dinlemeye çalışın (kağıt hışırtısı, kapı sesi, telefon zili vs.)
  • Kendinizi yorgun ve sinirli hissederseniz, cihaz kullanımına 1-2 saat ara verip tekrar cihazınızı takabilirsiniz.
  • Yüksek bir sesle gazete, dergi, kitap yazılı yayınlar okuyup kendi sesinizi kontrol edin.
  • Tek bir kişi ile önce yüzüne bakarak sonra da bakmadan konuşulanları anlayıp anlamadığınızı kontrol edin. Başlarda konuşan kişiyle yüzyüze olmak konuşmaları daha iyi anlamada size yardımcı olacaktır.

İlk 1 Hafta

  • Evde pencere ya da kapı çarpması, çamaşır makinası, elektrikli süpürge gibi değişik sesler dinleyip bu seslere alışmaya çalışın.
  • Duyduğunuz sesin kaynağını, yani sesin nereden geldiğini anlamaya çalışın.
  • Televizyondaki haberleri izlemeye çalışın.

İlk 1 Haftadan Sonra

  • Artık işitme cihazınızı günde 5 saat takabilirsiniz.
  • Küçük gruplar içerisinde cihazınızı takmaya başlayabilirsiniz.
  • Ayırt etmekte zorlandığınız kelimelerin listesini çıkarın ve bu listeyi başka birine okutup önce okuyan kişinin yüzüne bakarak sonra da bakmayarak tekrar etmeye çalışın.
  • Artık evden cihazınızla çıkıp doğal sesleri dinlemeye başlayabilirsiniz. Konuşmalarda anlamadığınız bir kelime olduğunda tekrarlatın.
  • Kalabalık ortamlarda mümkün olduğu kadar tek bir kişiyle konuşmaya çalışın.
  • Artık cihazınızı devamlı kullanabilirsiniz.

Kulak Kalıpları

logo

Kulak kalıpları işitme cihazı ile birlikte kullanılan bir parçadır ve kişiye özeldir. Sert akrilik, yumuşak akrilik ya da hipo allerjenik özel bir silikondan yapılır.

Bunun için öncelikle sizden bir kulak izi alınır. Bu süreç yaklaşık 10 dakikadır. Sonra bu kulak izi bir dizi işlemden geçirilerek özel kulak kalıbınız hazırlanır.

Kulak kalıpları sesin kulak kanalına iletilmesini sağlar. Kulak kalıbı ile ses sinyalleri ihtiyaca göre daha iyi bir şekilde düzenlenebilir.

Kalıbın şekli işitme kaybının şekline, derecesine, kulak kanalının durumuna göre ayarlanır.

Kulak kalıpları gelişme dönemindeki çocuklarda 6 ayda bir, yetişkinlerde yılda bir değiştirilmelidir.

Kulak kalıbı ile işitme cihazını bağlayan hortum zamanla sertleşebilir bu durumda sertleşen hortumun değiştirilmesini sağlayın.

Bakım ve Temizliği:

Alkol kalıbı deforme edeceğinden kesinlikle alkol içeren herhangi bir madde ile temizlenmemelidir.

Kulak kalıpları, kalıpların temizlenmesi amacıyla üretilmiş özel temizlik maddeleri ile temizlenir. Eğer bu temizlik maddeleri temin edilememişse ılık sabunlu su ile temizlenebilir.

Tıkanmış hortum sesin kulak kanalına gitmesini engellediğinden, kulak kalıplarının hortumlarının tıkalı olmadığına dikkat edilmelidir.

Tıkanmış hortumu açmak için özel yapım bir hava pompası kullanın. Bu pompayı satıcınızdan temin edebilirsiniz.

Cihazı kulağınıza takmadan önce kalıp hortumu içerisinde yabancı madde ya da su damlacığı bulunmadığını kontrol edin.

Kulak kalıpları kişiye özeldir ve başka bir kimsenin kullanmasına müsade edilmemelidir.

logo

Kanal İçi Hoparlörlü cihazlar için (RIC) aşağıdaki standart kulak kalıplarını kullanabilirsiniz:

Standart Kulak Kalıpları:
logo

Click Sleeve
(havalandırmalı veya kapalı)

logo

Click Dome™ tekli
(açık veya kapalı)

logo

Click Dome
(yarı açık)

logo

Click Dome
(çift)

Standart kulak kalıplarını kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için bkz. "Bakım ve koruma".

Özel Kulak Kalıpları:
logo

Özel Dış Yapı

logo

Click Mold™

Kulak Arkası (BTE) İşitme Cihazı Kullanımı

Pilin Takılması-Değiştirilmesi

Piller, işitme cihazının tipine, harcadığı güce ve kullanım süresine göre 10 ile 30 gün arasında değişen bir ömre sahiptir. Zinc-air pillerde maksimum kazanç sağlamak için pillerin üzerindeki koruyucu etiketleri sadece pil değiştirirken açın. Bu etiketler, pillerin havayla temas etmesini engeller, çünkü uzun süre havayla temas eden piller kullanılmasa da bir süre sonra biter. Koruyucu etiketi çıkardıktan sonra pili cihaza yerleştirmeden önce bir kaç dakika bekleyin ve sonra yerleştirin, zira pillerin etkin hale gelmesi için havayla temas etmesi gerekmektedir.

Bu piller enerjisini yavaş yavaş tüketmez, tüm enerjiyi kullanır ve aniden biter. Cihazla duymanız aniden zayıflar ve duymamaya başlarsanız pili değiştirebilirsiniz.

Pili takmak için;
  1. Pil haznesini yavaşça açın, zorlarsanız pil kapağının kırılabileceğini unutmayın.
  2. Pili size gösterildiği şekilde takın. Pilin koruyucu etiketli olan yüzeyinde "+" işareti vardır. Bu işaretin yukarıda olmasına dikkat edin. Ters yerleştirdiğinizde pil kapağı kapanmaz. Zorlarsanız pil kapağı kırılabilir.
  3. logo
  4. Pil haznesini yavaşça kapatın.

Cihaz ve kulak kalıbı size gösterilen şekilde takılı olmalıdır. Cihazınızın pil kapağını açarak pili doğru bir şekilde yerleştirin.

Bazı modellerde pili devreden çıkarmak için pil kapağı kademeli olarak açılır. Pil kapağını açarken ilk kademe pili devreden çıkarır. Bu özellik varsa cihazı kullanmadığınız zamanlarda pil kapağını 1. kademeye getirin. 2 kademede pili değiştirebilirsiniz.

İşitme cihazının pil haznesi kilidi varsa, kilitliyken asla pil kapağını açmaya çalışmayın, pil kapağının kırılmasına neden olur.

Pil haznesi kilidi, pil yuvasının isteğiniz dışında açılmasını engeller. Bu kilidi kapattığınızda pil kapağı 1. kademeye kadar açılır.

Cihazı takmadan önce kulak kalıbının temiz şeffaf hortumun tıkalı olmadığından emin olun.

Ayarlar

Cihazın üzerinde sizin ayarlamalarınız için "ses ayar düğmesi" ve açma kapama ve program değiştirme butonu bulunur. Pil kapağı tamamen kapatıldığında cihaz açılır.

Açma-Kapama ve Telefon (Programlar)

Cihazınızın üzerinde bulunan küçük bir buton yardımıyla cihazınızda sizin ihtiyaçlarınıza göre programlanmış olan ayarları etkin hale getirebilirsiniz. Bunun için buton üzerine bir kez basmanız yeterli olacaktır. Cihazı ilk açtığınızda 1. program etkin haldedir. Eğer butona bir kez basarsanız "bip" şeklinde bir uyarı duyarsınız bu 1. programın etkin olduğunu gösterir. 2. basışınızda "bipbip" sesi duyarsınız. Bu uyarı sizin 2. programda olduğunuzu gösterir. 3. basışınızda "bipbipbip" sesi duyarsınız. Bu uyarı sizin 3. programda olduğunuzu gösterir.
Odyo pabuç üzerinden aksesuar bağlanması:
Bazı işitme cihazlarında odyo pabuç özelliği sayesinde bir odyo giriş yardımıyla ek donanımlar bağlamak mümkündür. Odyo girişi olan cihazlara yardımcı dinleme cihazları, müzik çalar, özel mikrofon vb gibi cihazlar bağlanabilir. Detaylı bilgi için lütfen işitme cihazı uzmanınıza danışın.

logo
logo
logo
logo
logo

Dikkat: Elektrik çarpma tehlikesi söz konusudur. İşitme cihazına bağlanacak olan normal elektrik ile çalışan harici cihazların en azından IEC 65/BS EN 60065 standartlarına uygun olmaları gerekmektedir.

Telefonla konuşmak istediğinizde butona basmanız gerekecektir. Fabrikasyon ayarlarında 2. Program telefon için belirlenmiştir. Cep telefonu tüm modellerde kullanılamaz. Cihazınızın cep telefonu kullanımına uygun olup olmadığını işitme cihazı uzmanınıza sorun.

Bazı modellerde "AutoPhone" özelliği bulunmaktadır. Bu özelliğe sahip olan cihazlar telefon kulağa yaklaştırıldığında otomatik olarak "Telefon" konumuna geçer.

Cihazınızı kulağınızdan çıkardığınızda pil kapağını açık konumda tutun, bu gereksiz pil sarfiyatını engelleyecektir.

logo

Cihazların bazı modelleri bulunulan ortamı otomatik olarak tanıyarak kendini o ortama adapte eder. Cihazınız bu özelliğe sahipse sizin herhangi bir ayarlama yapmanıza gerek yoktur.

Sesin Ayarlanması

Cihazın sesini ayarlamak istediğinizde cihazın üzerinde bulunan buton şeklinde ses ayar düğmesini kullanabilirsiniz.

Sesi arttırmak için butonun üst tarafına basarsanız artar, alt tarafına basarsanız ses azalır.

Otomatik ses ayarı olan cihazlarda cihaz açıldığında ses seviyesi ayarlanır.

logo

Hazır Kanal İçi (ITE) İşitme Cihazı Kullanımı

logo

Pilin Takılması-Değiştirilmesi

Cihazın tüm parçaları kulak kalıbınızın içerisine yerleştirilmiştir. Başka herhangi bir cihaz ya da parçayla bağlantısı yoktur. Kanal içi işitme cihazları kişiye özel olup sadece sizin kullanabileceğiniz şekilde ayarlanmıştır. Başka kimsenin kullanmasına müsade etmeyin.

Pili yerleştirmek için;
  1. Pil haznesini yukarı doğru yavaşça çekerek açın.
  2. Pilin koruyucu etiketli olan yüzünde"+" işaretli olan kısmı üstte olacak şekilde yerleştirin.
  3. Pil kapağını yavaşça kapatın
logo

Cihazı doğru bir şekilde kulağınıza yerleştirin. Bu sırada cihaza basınç uygulamayın. Cihazı kulağınızdan çıkarırken cihaz üzerinde şeffaf ipten tutarak yavaşça çıkarın.

Ses Ayarı

Bazı modellerde ses ayar düğmesi bulunur. Sesini ayarlamak istediğinizde parmağınızı bu ayar üzerine koyup düğmeyi öne arkaya çevirmek suretiyle cihazın ses seviyesini ayarlayabilirsiniz.

İşitme cihazlarının takılması ve çıkarılması

UYARI
Yaralanma Riski!

  • İşitme cihazını her zaman bir kulak silikonu ile birlikte takın.
  • Kulaklığın tamamen takıldığından emin olun

İşitme Cihazının Takılması:

  • Doğru kulağa takabilmek için sağ ve sol işitme cihazını belirleyin. İşitme cihazları üzerindeki etiket ilgili tarafı gösterir:
    "R"= sağ kulak
    "L"= sol kulak
  • Click Sleeve noktalarının kanadının işitme cihazı üzerindeki yazılı metne doğru bakmasına dikkat edin.
  • logo

    Doğru

    logo

    Yanlış

  • İşitme cihazını yerleştirmeden önce doğru biçimde tutun: Alt kısmı gösteren çıkarma kablosuna özen gösterin. İşitme cihazının üstünde bir ok işareti varsa bu ok yukarıyı göstermelidir.
  • logo
  • İşitme cihazını dikkatlice kulak kanalının içine itin.
  • Yerine tam oturana kadar hafifçe döndürün.
    Kulak kanalında hava birikmesini önlemek için ağzınızı açın ve kapatın.
  • logo

Sağ işitme cihazını sağ elinizle ve sol işitme cihazını sol elinizle takmanız önerilir.

Kulak silikonunu takmada sorun yaşarsanız kulak memenizi aşağı doğru yavaşça çekmek için diğer elinizi kullanın. Bu,kulak kanalını açar ve kulak silikonunun takılmasını kolaylaştırır.

Programlar

Cihazınız üzerinde küçük bir buton bulunmaktadır (Multi programlı cihazlarda). Önceden isteğinize bağlı ayarlanan programlar ve konumları size açıklandığı gibi kullanılabilir.

Bu butona her basışınızda "bip" sesi duyarsınız. Kaç bip sesi duyarsanız o programda olursunuz.

Telefon konumunun hangi programda olduğu önceden size açıklanmıştır. Eğer 2. program telefon programı ise butona bir kez basmanız halinde telefon konumuna geçecektir. Bu sırada telefonla kulağınızı tam kapatmayın. Telefonun kulaklığı ile kulağınız arasında aralık kalacak şekilde tutun.

Bazı modellerde "Autophone" ve "Data Loggin" gibi özellikler bulunur. Bu cihazlar, herhangi bir ayarlamaya gerek kalmadan kendini bulunulan ortama ve telefon sesine adapte eden cihazlardır.

Bakım

  • Zamanla kulak kanalındaki kirler cihazın hoparlör ucundaki filtreyi tıkayabilir. Ayrıca mikrofon giriş aralığı ve havalandırma deliği tıkanabilir. Bu durumda cihazdan aldığınız verim düşer. Tıkalı olan filtreyi, mikrofon aralığı ve havalandırma deliğini ince bir fırça yardımıyla temizleyin. Filtreyi temizleyemezseniz yeni bir filtre ile değiştirin. Bu işlemi yapabileceğinizden emin değilseniz işitme cihazı uzmanınıza başvurun. Her ay filtrenizi değiştirmenizi öneririz.
  • Cihazınızı kullanmadığınız zaman pil kapağını açık tutun. Cihazı kendi muhafaza kutusunda saklayın.

Kanal İçi Hoparlörü Olan Kulak Arkası (RIC) İşitme Cihazı Kullanımı

Kontroller

Basmalı tuşla, ses seviyesini ayarlayabilir veya işitme programları arasında geçiş yapabilirsiniz. İşitme Cihazı Uzmanınız, istediğiniz fonksiyonl basmalı tuşa programlamıştır.

logo
Işıklı Anahtar Fonksiyonu

Kısa süre basın:

  • Program yukarı/aşağı
  • Ses arttır/azalt
  • Kulak çınlama tedavi sinyal seviyesi yukarı/aşağı

Yaklaşık 2 saniya basın:

  • Program yukarı/aşağı
  • Ses arttır/azalt
  • Kulak çınlama tedavi sinyal seviyesi yukarı/aşağı

3 saniyeden uzun basın:

  • Bekleme modu/açma
  • Uçak modunu devreye al/devreden çıkar

Piller

Pil şarjı az olduğunda ses zayıflar veya bir uyarı sinyali duyarsınız. Pili hangi aralıklarla değiştireceğiniz pil tipine göre değişir.

Pil Boyutu ve Kullanım İpuçları

Önerilen piller için İşitme Cihazı Uzmanınızla görüşün.

  • İşitme cihazlarınızda daima doğru boyuttaki pilleri kullanın.
  • İşitme cihazını birkaç gün kullanmak istemiyorsanız pilleri çıkartın.
  • Daima yanınızda yedek pil bulundurun.
  • Boş pilleri derhal çıkarıp pil imhasıyla ilgili bölgenizdeki geri dönüşüm kurallarını uygulayın.
Pillerin Değiştirilmesi

Pilin çıkarılması:

  • Pil bölmesini açın.
  • logo
  • Pili çıkarmak için mıknatıs çubuğunu kullanın. Mıknatıs çubuğu, bir aksesuar olarak mevcuttur.
  • logo

Pilin takılması:

  • Pilde koruyucu film varsa, filmi pili kullanacağınız zaman çıkarın.
  • logo
  • Pili "+" simgesi yukarı bakacak şekilde takın (resme bakınız).
  • logo
  • Pil bölmesini dikkatli bir şekilde kapatın. Dirençle karşılaşırsanız pil doğru takılmaz.

Pil bölmesini, güç kullanarak kapatmayı denemeyin. Zarar görebilir.

Açma ve Kapatma

İşitme cihazlarınızı açmak veya kapatmak için aşağıdaki seçeneklere sahipsiniz.

Pil bölmesi ile:

  • Açmak için: Pil bölmesini kapatın.
    Varsayılan ses seviyesi ve işitme programı ayarlanır.
  • Kapatmak için: Pil bölmesini ilk sürgüye kadar açınız.

Işıklı anahtar aracılığıyla:

  • Açma veya kapatma: Basmalı tuşa birkaç saniye basılı tutun.

Açtıktan sonra önceden kullanılan ses seviyesi ve işitme programı ayarlanmış olarak devam eder.

İşitme cihazlarını takarken bir uyarı sesi, bir cihazın açıldığını veya kapatıldığını belirtebilir.

Power-on delay (Geç güç açma) etkinleştirilmişse işitme cihazları, birkaç saniye gecikme ile açılır. Bu süre zarfında işitme cihazlarını, hoş olmayan geri bildirim sesleri duymadan takabilirsiniz.

"Power-on delay" (Geç güç açma), İşitme Cihazı Uzmanınız tarafından etkinleştirilebilir.

İşitme Cihazlarının Takılması ve Çıkarılması

İşitme cihazlarınızda sağ ve sol kulağınız için ince ayar yapılmıştır. Renkli işaretleyiciler tarafı belirtir:

  • Kırmızı işaretleyici = sağ kulak
  • mavi işaretleyici = sol kulak
logo
İşitme cihazının takılması
  • Click Sleeves için Click Sleeve kavisinin alıcı kablosundaki kavise uygun olmasına dikkat edin.
  • logo

    Doğru

    logo

    Yanlış

  • Kulak içindeki hoparlöre yakın olan alıcı kablosunu tutun.
  • Hoparlörü dikkatli bir şekilde kulak kanalına 1 itin.
  • Yerine tam oturana kadar hafifçe döndürün.
  • Kulak kanalında hava birikmesini önlemek için ağzınızı açın ve kapatın.
  • İşitme cihazını çıkarın ve kulağınızın üst tarafına 2 doğru kaydırın.
logo

UYARI
Yaralanma Riski!

  • Kulaklığı dikkatlice takın ve kulağınızın içine çok fazla itmeyin.

Sağ işitme cihazını sağ elinizle ve sol işitme cihazını sol elinizle takmanız önerilir.

Hoparlörü takmada sorun yaşarsanız kulak memenizi aşağı doğru yavaşça çekmek için diğer elinizi kullanın. Bu, kulak kanalını açar ve hoparlörün takılmasını kolaylaştırır.

Sesi Ayarlama

İşitme cihazlarınız, ses seviyesini otomatik olarak işitme durumuna göre ayarlar.

  • Sesi manuel olarak ayarlamak istiyorsanız basmalı tuşa basın.

Opsiyonel sinyal sesi, ses seviyesi değişikliğini belirtir. Maksimum veya minimum ses seviyesine ulaşıldığında opsiyonel olarak sinyal sesi duyabilirsiniz.

İşitme Programının Değiştirilmesi

Dinleme durumuna göre, işitme cihazınız otomatik olarak ses ayarı yapar.

İşitme cihazınızda gerektiğinde sesi değiştirmenizi sağlayan farklı işitme programları da mevcuttur. Opsiyonel bir sinyal sesi program değişikliğini belirtir.

  • İşitme programını değiştirmek için basmalı tuşa basın

Özel Dinleme Durumları

Telefonda

Telefonda iken telefon alıcısını, kulağınızın hafif yukarısında tutun. İşitme cihazı ve telefon alıcısının hizalanması gerekir. Alıcıyı, kulak tamamen kapanmayacak şekilde hafifçe döndürün.

logo
Telefon Programı

Telefonu kullanırken belirli bir ses seviyesi tercih edebilirsiniz. Bir telefon programı yapılandırması için İşitme Cihazı Uzmanınıza başvurun.

  • Telefonda olduğunuzda telefon programına geçin.

Open Fitting

Open Fitting Nedir?

Open Fitting, hastaların sesleri en doğal ve en rahat bir şekilde duyabilmeleri için dizayn edilmiş bir çözüm yoludur. Open Fitting olarak kullanılan cihazlar sayesinde hastalar kulak kalıbına ihtiyaç duymadan çok daha rahat bir şekilde cihazlarını kullanırlar. Hastalar bu kullanım şekli sayesinde kulaklarında kendi seslerinin yankısını duymayacakları gibi aynı zamanda sesleri daha kaliteli işitmeye başlarlar.

Neden Open Fitting Seçilmeli?

  1. Sesleri daha doğal duyabilmek için
  2. Open Fitting'e uygun cihazlardaki sesi yumuşatma, hasta bilgisi yükleyebilme ve ele kablosuz sistemleri hayatınızı daha da kolaylaştıracağı için
  3. Kulak arkası cihazların kozmetik görünüşünde hastalar için görünmezlik sağladığı için
  4. Kullanımı ve takılması çok kolay olduğu için
  5. Bakımı çok daha kolay olduğu için

Open Fitting Cihazların Bakımı

Dizaynlarından dolayı Open Fitting olan cihazların bakımı çok kolaydır ve diğer cihazlarla karşılaştırıldığında cihaz bakımı daha az sıklıkla yapılır.

Cihazınızla beraber sahip olabileceğiniz gibi cihazınızı satın aldığınız yerden temin edebileceğiniz yedek life tube ve life tipler (dome) ile cihazınızın parçalarını kolaylıkla değiştirebilir ve hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

İşitme Cihazlarının Bakım ve Temizliği

İşitme cihazları oldukça küçük elektronik cihazlardır. Cihazlarınızın bakım ve temizliğini size tarif edilen şekilde yapın. Cihazınızı temizlerken düşürmemeye özen gösterin.

İşitme cihazının temizlik ve bakımı amacıyla üretilmiş ürünler kullanın.

Temizlik için öncelikle size tarif edildiği şekilde kulak kalıbını cihazdan ayırın.

Cihazınızı temizlemek için kuru biz bezle ya da mendille silip. Cihazınızda oluşması muhtemel nemi gidermek için bu amaçlı üretilmiş nem alıcılar kullanın.

Cihazınızı düzenli olarak yetkili teknik servise bakım için götürün.

İşitme cihazınızı sadece yetkili teknik servis merkezinde kontrol ettirin. Kendiniz cihaza müdahale etmeyin ve bir başka kişinin müdahale etmesine izin vermeyin.

Bakım ve Koruma

İşitme cihazlarınıza hasar gelmemesi için dikkatli bir şekilde bakım yapmanız ve kısa sürede günlük rutininiz haline gelecek bazı temel kuralları uygulamanız gerekmektedir.

İşitme Cihazları

Kurulama ve Saklama
  • İşitme cihazlarınızı gece kurulayın.
  • Önerilen kuruluma ürünleri için İşitme Cihazı Uzmanınız'a başvurunuz.
  • Uzun süre kullanım olmaması durumunda işitme cihazlarınızı, nemin olumsuz etkilerini önlemek amacıyla bir kurulayıcı sitemde pil bölmesi açık ve piller çıkarılmış halde saklayın.

Temizlik

İşitme cihazlarınızda koruyucu bir kaplama mevcuttur. Ancak düzenli olarak temizlenmediği takdirde işitme cihazları zarar görebilir ve fiziksel yaralanmalar söz konusu olabilir.

  • İşitme cihazlarını günlük olarak yumuşak, kuru bir bezle temizleyin.
  • Kesinlikle akan su kullanmayın ve cihazları suya batırmayın.
  • Temizlik sırasında baskı uygulamayın.
  • İşitme cihazlarınızı nasıl iyi durumda saklayabileceğinizi öğrenmek ve özel bakım setleri konusunda önerilen temizlik ürünleri için İşitme Cihazı Uzmanı'nıza başvurun.
logo

Kulak Hoparlörü

Temizlik

Kulak hoparlöründe kulak kiri birikebilir. Bu da ses kalitesini olumsuz etkileyebilir. Kulak hoparlörünü günlük olarak temizleyin.

Tüm kulak hoparlör tipleri için:

  • Kulak hoparlörünü çıkardıktan sonra yumuşak ve kuru bir bezle temizleyin.
  • Böylece kulak kirinin kuruyup sertleşmesi önlenir.
  • Kesinlikle akan su kullanmayın ve kulak kalıbını suya batırmayın.
logo

Click Domes veya Click Sleeves için:

  • Kulak hoparlörünün ucunu sıkın.
logo
Değiştirme

Standart kulak silikonunu yaklaşık 3 ayda bir değiştirin. Çatlak ya da başka türlü sorunlar görürseniz kulak silikonunu değiştirin. Standart kulak silikonu değiştirme prosedürü, kulak silikonunun tipine bağlıdır. Kulak silikonunun size uygun çeşitleri için işitme cihazı uzmanınıza danışın.

Değiştirme Click Sleeves (ITE)

  • Click Sleeve'i elinizle kavrayın ve dışarı çekin.
  • Yeni Click Sleeve'i takarken Click Sleeve kanadının işitme cihazı üzerindeki yazılı metne doğru bakmasına dikkat edin.
  • logo

    Doğru

    logo

    Yanlış

  • Yeni Click Sleeve'i yerine takarken klik sesinin duyulduğundan emin olun.
  • logo

Değiştirme Click Sleeves

  • Click Sleeve'i ters çevirin.
  • Click Sleeve'i ve alıcıyı (alıcı kablosunu değil) parmaklarınızla tutun ve Click Sleeve'i dışarı çekin.
  • Yeni Click Sleeve'i yerine takarken klik sesinin duyulduğundan emin olun.
logo

Profesyonel Bakım

İşitme Cihazı Uzmanınız, eksiksiz profesyonel temizlik ve bakım işlemlerini yapabilir.

Özel kulak hoparlör ve filtrelerini gerektiğinde İşitme Cihazı Uzmanları tarafından değiştirilmelidir.

Bakım aralıkları önerisi ve destek almak için İşitme Cihazı Uzmanınız ile görüşün.

Filtre değişimini 3 ayda bir mutlaka yaptırın.

Değiştirme Click Domes

  • Eski Click Dome değişimi için çıkarma aracını kullanın ya da Click Domes ambalajında talimatlara uyun. Alıcı kablosunu çekmemeye dikkat edin.
logo

Çıkarma aracı, bir aksesuar olarak mevcuttur.

  • Yeni Click Dome yerine tık sesi çıkararak oturmalıdır.
  • Yeni Click Dome parçasının yerine sıkıca oturup oturmadığını kontrol edin.
logo

FM Sistemleri

FM sistemleri temelde bir alıcı ve bir vericiden oluşur. Bu sistem ses dalgalarının çevredeki koşullardan etkilenmesine fırsat vermeden radyo frekansları vasıtasıyla vericiden alıcıya transfer eden bir sistemdir.

FM sistemlerinin çalışma prensibi mikrofon tarafından konuşmacıdan toplanan sesler verici tarafından alıcıya gönderilir, alıcı ünite gelen ses dalgalarını odyo pabuç vasıtası ile işitme cihazına gönderilir. İşitme cihazına gelen ses sinyalleri telefon bobininden geçerek kullanıcıya ulaşır.

FM sistemlerinin en büyük faydası, gürültülü ortamlarda sesin daha iyi anlaşılmasını sağlar.

Gürültülü ortamlarda sesleri daha net anlamak özellikle işitme engelli çocukların eğitimi adına çok önemlidir. Çünkü çocukların dil öğrenebilmeleri için önce o dili duymaya ihtiyaçları vardır.

Bu nedenle, özellikle çocukların eğitiminde FM sistemlerine ihtiyaç vardır. Çünkü çocukların dil becerilerini arttırabilmeleri için konuşmaları sadece duymaya değil aynı zamanda anlamaya ve birbirinden ayırt edebilmeye ihtiyaçları vardır. FM sistemleri bu konuda en etkili yöntemlerden biridir.

Arka Plan Gürültüsü

Bir ortamda konuşmanın gürültüye göre kıyaslanabilmesi için sinyalin gürültüye olan oranı kullanılır. Bu oran konuşmayla gürültü arasındaki farkı verir. SNR oranı ne kadar düşükse konuşmanın anlaşılması o kadar zorlaşır. FM sistemleri konuşma sinyallerinin arka plan gürültüsüne olan oranını arttırarak kullanıcının sesleri daha net almasını sağlar.

Konuşmacının Bulunduğu Mesafe

Mesafe arttıkça ses sinyallerinin şiddeti azalır. İşitme güçlüğü çeken bir çocuk için sınırlı bir işitme önemlidir. Konuşmacıdan uzaklaştıkça SNR oranı düşer ve dolayısıyla öğrenciye ulaşan ses sinyallerinin şiddeti düşer. FM sistemleri bu durumu minimum düzeye çekerek, öğrencinin, konuşmacıdan gelen ses sinyallerini sanki yanındaymış gibi net bir şekilde işitebilmesini sağlar. Dinleyici farklı odada olsa bile konuşulanları net bir şekilde işitebilir.

Yankılanma

Yankılanma ses şiddetinin 60 dB'den 0 dB'ye düşene kadar geçen zamanı işaret eder. FM sistemleri sayesinde ses sinyalleri konuşmacıdan çıktığı anda dinleyiciye ulaşır ve dolayısıyla yankılanma riski en aza indirgenmiş olur.

Dinleyiciyi, arka plan gürültüsünden etkilenmeden, konuşmacının hemen yanında durması gerekmeden ve yankılanma söz konusu olmadan konuşulanları net bir şekilde işiterek anlar.

Audio Service ve Conversor firmaları telecoil sahip işitme cihazlarıyla, koklear implantlarla, çift taraflı kulaklık- larla kolay kullanım adına tasarlanmış, uygun ücretli ve yenilikçi yardımcı dinleme cihazlarını sizlere ulaştırıyor. Ürünlerimiz, günlük faaliyetlerde daha iyi bir işitme ve rahatlık için istenmeyen arka plan gürültüsünü oldukça azaltır, ses düzeyini ve netliğini büyük ölçüde arttırır.

Çalıştırma, Kullanım ve Saklama Koşulları

Çalıştırma Koşulları Deşarj Şarj Etme
Sıcaklık 0 ile 50 º C
(32 ile 122 º F)
10 ile 35 º C
(50 ile 95 º F)
Bağıl Nem 5 ile 93 % 20 ile 75 %
Atmosferik Basınc 700 ile 1060 hPa 700 ile 1060 hPa

Uzun süreli taşıma ve saklama işlemleri sırasında şu koşullara dikkat ediniz:

Saklama Taşıma
Sıcaklık
(önerilen)
10 ile 25 º C
(50 ile 77 º F)
-20 ile 60 º C
(-4 ile 140 º F)
Sıcaklık
(maksimum aralık)
10 ile 40 º C
(50 ile 104 º F)
-20 ile 60 º C
(-4 ile 140 º F)
Bağıl Nem
(önerilen)
20 ile 80 % 5 ile 90 %
Bağıl Nem
(maksimum aralık)
10 ile 80 % 5 ile 90 %
Atmosferik Basınc 700 ile 1060 hPa 700 ile 1060 hPa

İşitme cihazlarını en az 6 ayda bir şarj etmeniz gerektiğini unutmayınız.

Arızalar ve Çözüm Yolları

Problem Olası Arıza Çözüm
Cihaz çalışmıyor Pil bitmiş yada pil yok Yeni pil takın
Cihaz açık değil Cihazı M pozisyonuna alın
Sesi kapalı Sesini açın
Kulak kalıbı tıkalı Kulak kalıbı hortumunun açık olmasını sağlayın
Az ses geliyor Sesi kapalı Sesini açın
Kalıp tıkanmış Kulak kalıbı hortumunun açık olmasını sağlayın
Ses çok geliyor Sesi aşırı açık Sesini kısın
Ötme sesi geliyor Kulak kalıbı iyi yerleştirilmemiş Kulak kalıbını iyi yerleştirin
Kulak kalıbı eskimiş Kulak kalıbını yenileyin
Kalıp hortumu kırılmış Teknik servise başvurun
Ses bozuk geliyor Teknik servise başvurun

Kulak kiriniz varsa bir uzman hekime başvurunuz.

Bu listeyi kontrol ettikten sonra eğer aynı şikayetleriniz devam ediyorsa lütfen yetkili satıcınıza ya da yetkili servise başvurun.