Isitme cihazlari, kaybin azalmasi veya artmasina neden olmaksizin disaridan gelen seslerin siddetini yükselterek kulagin duyabilecegi seviyeye getiren amplifikatördür. Cihaz üç temel parçadan olusmaktadir. Bununla beraber elektronik bir cihaz olan isitme cihazinin çalisabilmesi için isitme cihazi piline ve hoparlörden gelen sesin kulak zarina iletilebilmesi için kulak kalibina ihtiyaç vardir. Bu iletimin yani sira kulak kalibi, kulak kanalinda gerekli akustik izolasyonu saglayarak isitme cihazinin kulak kepçesinin üzerinde durmasini saglar. Mikrofon, akustik olan ses sinyallerini toplayarak elektrik sinyaline çevirir. Mikrofondan alinan bu elektrik sinyalleri amplifikatörde yükseltilerek hoparlöre iletilir. Hoparlör bu elektrik sinyallerini kullanicinin duyabilecegi ses sinyallerine çevirir. Böylece güçlendirilerek tekrar çevrilen ses sinyalleri hastanin kulagina iletilir ve hastanin daha iyi duymasi saglanir. Daha detayli incelemek gerekirse;

1.Mikrofon: Ses sinyallerini elektrik sinyaline çeviren kisimdir.

a)Çok yönlü (Omni-directional) Mikrofon:

  • Basinç sensörü olarak da adlandirilir.
  • Degisik yönlerden gelen seslerin çok önemli bir kismina karsi duyarlidir.

b) Yönlü (Directional) Mikrofon:

  • Belirli bir dogrultudan gelen sese karsi daha duyarlidir.
  • Iki ayri ses giris bölümü mevcuttur.
  • Kisinin ön tarafindan gelen seslere karsi daha fazla, diger yönlerden gelen seslere karsi daha az duyarlidir.
  • Gürültülü ortamlar için idealdir.

2.Amplifikatör: Mikrofonda çevrilen elektrik sinyallerini isler, güçlendirir ve hoparlöre iletilir.

3 farkli sinyal isleyici tipi vardir;

a) Analog Sinyal Isleyici:

Akustik ses sinyali mikrofon tarafindan elektrik enerjisine çevrildikten sonra amplifikatörde güçlendirilerek hoparlöre iletilir ve tekrar ses sinyaline dönüstürülür.

b) Dijital olarak kontrol edilebilen (programlanabilir) analog sinyal isleyici:

Sinyal isleyici sistem açisindan analog sistemle ayni özellikleri tasimaktadir. Programlanabilir analog sinyal isleyiciye sahip isitme cihazlarinda analog sistemlerden farkli olarak eklenen özel filtre sistemleri ve farkli frekans araliklarinda fonksiyon gören birden çok otomatik kazanç kontrol devresi vardir. Bu sayede sisteme eklenen dijital bir devre araciligiyla kontrol edilebilir hale gelinir.

c) Dijital sinyal isleyici:

Mikrofondan gelen elektrik enerjisi, analog-dijital çeviriciye gelerek burada belirli zaman araliklariyla analiz edilir, sayisal birimlere çevrilir ve dijital olarak kodlanir. Bu sayilar, sistemde bulunan minyatür bir bilgisayara kaydedilir. Sinyal üzerinde yapilacak olan degisiklikler, bu sayisal kayit üzerinde matematiksel olarak gerçeklestirildikten sonra, sistemdeki bilgisayardan dijital-analog çeviriciye iletilir. Burada yeniden olusturulmus olan sinyal, elektrik enerjisine dönüstürülerek hoparlöre gönderilir.

3.Hoparlör: Amplifikatörde güçlenerek gelen sesi kullanicinin duyabilecegi ses sinyallerine çeviren kisimdir.

a) Hava iletimi hoparlörler:

Amplifikatörün çikis fazinda görev alirlar. Magnetik alanda elektriksel uyarimlar titresime çevrilerek hoparlörün diyaframina iletilir ve bu da ses olarak tüpe ve kulak kalibina dogru iletilir.

b) Kemik iletimi hoparlör:

Magnetik enerjiyle titresebilen bir kitle bulunur. Bu kitlenin titresimleri bir yay araciligiyla cilde ve oradan da kafa kemiklerine iletilir. DKY kalibi kullanilamayan kronik otitli hastalarda tercih edilirler.