loader

Kulak Çinlamasi (Tinnitus)

Kulak çinlamasi veya terminolojik olarak tinnitus, ortamda hiçbir akustik uyaran olmadigi halde tek kulaktan ya da her iki kulaktan da bir ses algilanmasini tarif eden bir terimdir. Kimi hastalar hissettikleri bu sesi ugultu, hisirti seklinde tarif etmektedir. Kulak çinlamasi için kanitlanmis bir tedavi olmamasina ragmen semptomlari, hastaliklari ve nedenlerini anlamak, kulaktaki çinlamayi yönetmeye, engellemeye ve kolaylastirmaya yardimci olabilmektedir.Bir hastalik olmaktan öte bir semptom olarak degerlendirilen kulak çinlamasinin bireylerin yasam kalitesinin düsmesine neden olmasinin yani sira birçok ruhsal soruna zemin hazirladigi düsünülmektedir.

Çinlamanin sebepleri nelerdir ?

Kulak çinlamasindan  muzdarip birçok insan ile, çinlamaya neyin sebep oldugunu arastirmak önemlidir. Tinnitus vakalarinin pek çogunda altinda yatan neden kesfedilemese de, genel olarak, bu durumu tetikledigi bilinen bazi yaygin nedenler vardir:

  • Yas:  60 yas civarinda, isitme hassasiyeti kötülesmeye baslayabilir. Dogal yaslanma ile iliskili isitme kaybina tinnitus da eslik edebilir.
  • Gürültüye maruz kalma:  Agir ekipman, zincir testereleri veya atesli silahlardan düzenli olarak isitsel gürültüye maruz kalmak tinnitusun yaygin bir nedenidir. Bununla birlikte gürültülü bir ortamda çalisilmasa da, kulakliklarla yüksek sesle müzik dinleyerek, sik sik canli müzik performanslarina katilarak ve gürültülü hobilerle ugrasarak tinnitus magduriyeti ile karsilasilabilir. 
  • Sagliksiz aliskanliklar:  Arastirmacilar kesinlik kazanmamis olsa bile, alkol içmek, sigara içmek, kafeinli içecekler tüketmenin de tinnitus’da etken olabilecegini düsünmektedirler.
  • Yaygin görülen rahatsizliklar:  Anemi, alerjiler, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalik (kalp ve kan hastaliklari), dolasim problemleri, diyabet ve düsük tiroid bezi tinnitusa yol açabilecek endikasyonlardandir.

Kulak çinlamasinin kisiye zarari var midir?

Çinlama bir hastalik degil  belirtidir. Çinlamanin kisiye dogrudan bir zarari yoktur ancak çinlamaya sebep olan durumun zarari olabilir. Bu nedenle çinlamanin nedeninin arastirilmasi önemlidir. Çinlama sebebi ne olursa olsun çok ciddi psikolojik etkilere yol açabilir. Tinnitus asiri depresyon, anksiyete veya intihar duygularina neden olabilmektedir. Bu gibi belirtiler var ise psikiyatri kliniklerine basvurmakta fayda vardir.

Kulak çinlamasi nasil tedavi edilir?

Çinlamasi olan bir hastada ilk yapilmasi gereken sey ayrintili bir tibbi hikaye alimi, muayene ve tetkikler ile çinlamanin sebebinin ortaya konulmasidir. Bu sekilde daha önce söz edilen çinlamaya yol açabilecek hastaliklarin olup olmadigi arastirilmis olur.

Kulak çinlamasi olan kisiler genellikle yasadiklari sikintiyi günlük yasamin ortak bir parçasi olarak görürler. Birçok tinnitus vakasi tibbi tedavi için yeterince agir olmadigindan, bazi insanlar çare bulmak için alternatif terapilere yönelirler. Bunun yani sira bazi kisiler ise genel saglik durumlarini koruma amaciyla hayatlarinda yaptiklari bir takim degisiklikler sayesinde tinnitusu tetikleyen durumlardan uzaklasilabilir ve biraz rahatlama saglarlar. Bu, tansiyonunuzu kontrol etmek, stresi azaltmak ve kafein tüketimini azaltmak anlamina gelir. Gevseme egzersizleri ve meditasyon ise diger kulak çinlamasini bastirma yöntemlerindendir.

Tinnitus için kanitlanmis bir tedavi olmamasina ragmen görmezden gelmeyi kolaylastirmaya yardimci olan tedaviler vardir. Örnegin, kulaginizdaki çinlamalari uzaklastirmak için yatistirici terapötik sesler üreten cihazlar takabilirsiniz. Bu cihazlar tinnitusu maskelemek için sabit, yumusak gürültü üretirler. Ayrica, isitme kaybina sahip olan kulak çinlamasi hastalari, isitme kaybina uygun sekilde takilan isitme cihazlarini takarak rahatlama bulabilirler.

Yazıyı Paylaş